unlock celcom broadband modem


Hye...dah lama tak update blog ini.
Apa kabar semua..?
hari ni saya nak share dengan anda semua pengalaman saya dalam process unlock Huawei modem celcom broadand ini.
saya mengunakkan huawei e173u-2.. 

Ketika membeli ni,pihak celcom kata modem ni kena lock.Hanya boleh guna dengan celcom.
saya tak kisah sangat masa tu,bayaran sebulan cuma RM68.
yang tak bestnya limit sebulan hanya 3gb 4gb.
Sampai je kat rumah,saya trus cucukkan modem ni kat laptop saya.Saya dual-boot ubuntu 10.10  dengan windows 7.sokong open sources.Ubuntu
wow.ubuntu 10.10 dpt detect modem ni.
So,saya try lah buka browser google chrome.Semuanya ok,laju juga.
Next,saya restart laptop n boot ke windows 7.Oleh kerana saya telah disable fungsi autorun,so kena lah install secara manual celcom broadband manager.
selepas 3 hari menggunakan celcom broadband,saya terfikir pula nak try digi broadband.Tanpa berfikir panjang ,saya terus mencuba sim digi kat modem celcom ni.
Kecewa .Saya teringat kata celcom sales-girl tempoh hari ,"modem ni kena lock,hanya boleh guna celcom".
Setelah 10minute ,saya berjaya menjumpai cara nak unlock modem ni.


Cara-cara unlock celcom broadband modem






Selamat mencuba.

Latest Update : 28/6/2011  11/09/2011
Pergi ke website diatas,masukan IMEI number,masukan Security Code dan klik butang Calculator.Secara automatic ia akan menjana unlocking code dan flash code.

untuk mengunakan cara ini,anda hendaklah memasukkan simcard dari provider lain ke dalam modem Huawei celcom .Cthnya,guna sim digi,then akan keluar pop-up mengatakan modem ini locked.Then akan minta  unlocking code..just masukan serial  unlock yang anda dapat sebelum ini.Selamat mencuba.



UPDATE : 03 August 2012
Terima kasih kepada semua pembaca yang sudi baca blog saya ini.Oleh kerana ramai yang request unlock code untuk modem broadband,anda boleh download Free Modem Unlocker untuk unlock modem anda. Software ini bukan milik saya dan saya hanya ingin berkongsi software yang berguna untuk semua secara percuma.
For info Unlocker ini tidak  generate unlock code 16 digit.Hanya 12 digit sahaja.


Terima kasih


Oleh kerana masih ramai yang tidak tahu cara memasukan unlock code ke modem,
saya akan menerbitkan satu post berkaitan How to unlock your 3G USB modem with the unlock code dalam masa terdekat.Nantikannya!!!
Tag : Broadband
183 Komentar untuk "unlock celcom broadband modem"

thanks untuk unlocker url ni...very usefull.

really helpful.. tq bro.

salam bro,u pakai e173 jgk ek..unlock code dh dpt..tp nk bubuh kt mana..sorry byk tanya,sumpah mmg xtau..please explain more bro

yeah saya gunakan e173 juga...

nak msuk Security Code mcn ner ?? ado IMEI je ni??

saya pun guna modem sama mcm awk..after buat step tu dpt unlock code tp nk masuk kan code tak di terima.mcm mane yer?

@atikah jasmeen

awk dah masukkan simcard dari company lain ke dlm modem tu ke..??

ketika saya buat dulu..tak ada masalah .

Saya dh dpat unlock code n flash code..sya ada sim maxis dan modem celcom e173..so apa saya patut wat skrg?thanks bro..

just masukan sim maxis ke modem e173, then akan keluar pop up reqeust unlock code.masukan code yang anda telah dpt sebelum ini. gud luck..

please, tolong sy, saya punya modem model MF190, TAPI TAKLEH UNLOCK ...kat bawah ni IMEI sy, tolong unlock, TQ

359728035156267

IMEI : 359728035156267
NCK/NP Code : 600718242880
SPCK/SP Code : 362369772607

bro tlog aq nombor imei aq ni 860547003271052 x bley nk pegy website tu

askom bro ni no imei aq clicl calculator x dapat unlock pasword...ni imei:860547003271052
tlg bagi code unlock pls

@zulfaka

apa model modem yang awk gunakan ?

@zulfaka


IMEI : 860547003271052
NCK/NP Code : 220714626622
SPCK/SP Code : 470886926367

try it.good luck

hi kewin..

i really need yr help with this..
my imei no;352445043707711, modem type huawei e150..

thank you

@Ixora Azura

unlock code : 41587953

Good luck.

hi... saya guna broadband huawei E173u-2
IMEI: 869878008649419

thanx.. :)

@ Muhammad Adnan

unlock code : 66997196

share ye sama ada code yg diberi ok atau tak..
gud luck..

tolong saya imei code 861648009715834..
saya guna CLCM MF190
urgent

@sandakan mari

unlock code : 66959188
flash : 38824156

Bos minta tolong duk try x boleh.

modem model MF190
IMEI : 359728032883459

bos minta tolong

modem model MF190
IMEI : 359728032883459

@Anonymous

UNLOCK CODE : 48659877


gud luck

bro saya punya celcom vodafone..tak tau nak setting la.
modem pakai k3565

@Anonymous

Apa no IMEI modem awk ...?

KEWIN..my modem model ZTE MF190..but i need 16 digit to unlock my modem...can u help me plez...

imei code 861648009715834 when i calculator i got 12 digit...but my modem must need 16 digit to unlock

Model : E173u-2
Imei : 859878008659558



#so many lie out there..plz help me..2 try left..:(
dhiea_ismail@yahoo.com

Bro..
mintk tlg unlock broadband aku
ni code IMEI: 359728032842000
Thanks bro.

xleh dpt la code unlock

no emei 352215046304579

modem e173

tolg ya :)

bro
tlg unlock bb ak
no emei 352215046304579 modem e173
tlg emelkan ke fiz_stylow@yahoo.com
thx ^_^

Salam bro, tlg unlock kan modem broadband huawei celcom model E 1550 imei no. 359945034023153.. Tqvm.. ;)

please, tolong sy, saya punya modem model MF190, TAPI TAKLEH UNLOCK ...kat bawah ni IMEI sy, tolong unlock, TQ

355435046329677

@Haziq Safwan
unlock : 58376916
flash : 65862984

@alimpz
NCK : 626150644664
SPCK : 392073284198

tolong unlock yang aku lak leh....modem aku celcom...aku nak guna kad maxis lak tapi xleh...unlock yang aku lak....MODEM-MF 190..IMEI-355435045989125.........facebook aku....akusepiseketika@yaho.com......nama zuki sham...add la ekk....

@zuki ki
NCK : 691197525547
SPCK : 112076065071

gud luck..

x dapat pon unlock

tlg unlock jap

celcom
imei 359945034009392

huwei 550

bro tlg unlock broadband aku ni..

imei : 357867027381764
s/n : 320491610876

ni email aku : irfakhri90@gmail.com

Saya gunakan E173u-2
But saya punia sim card is maxis punya
Mau unlocked code
Can you tell me code number...

@saufik
unlock code : 42553746

@pylon worker
unlock code :39822614

@Yuki San€Arh Bii
apa nombor imei modem awk ?

Hi Kewin,
pls help me

imei=869878008723594
model=E173u-2

TQ

@Ameer Fahmi

unlock code : 53715759

Gud luck

tlg saye yer... :P

imei :356358048723870
model : MF190

TQ..

@mimi

Phone IMEI: 356358048723870
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 192316925454
SPCK : 160633765207
****************************************

This comment has been removed by the author. - Hapus

Hi Kewin,
pls help me

imei=352215046518245
model=E173u-2

TQ

tlg sy yer..

imei : 359728034908320
model : MF190

Phone IMEI: 359728034908320
**********************
NCK : 860336648286
SPCK : 883135078003
**********************

Gud luck ...
kalau tak berjaya,sila download software ini..
http://www.kewink.com/2012/07/free-modem-unlocker.html

plz unlock broadband maxis mf190
imei: 864966014445099

bro tolong unlock MF190 imei 355435045879797

I do not know the correct security code :'(
Tolonglah saya unlock, saya sangat hargainya XD
HUAWEI Mobile Broadband E173u-2
IMEI: 356345040816026
S/N: ADA4CA1131805536

Device
Device name: E1550
Application port: COM4
Serial number: B54CAA1021622814
IMEI: 359945034006182
Hardware Version: CD6ATCPU
Firmware Version: 11.608.14.11.00
Software Version: 15.001.05.01.91

SIM/USIM
Own number(MSISDN): Unknown
Messages in SIM/USIM: 0 / 30
Contacts in SIM/USIM: 0 / 250
Message center number: +60193900000
PIN code status: Ready

Network status
Network name: My Celcom
RSSI: -71dBm
CS network registration: Registered
PS network registration: Registered
PS network attachment: Attached

Network settings
APN: celcom3g
Network selection mode: Automatic

Hi, saya guna modem yang sama (E173u-2), dah unlock modem.. tapi masih simlock.. ada solution lain tak untuk simlock... now boleh guna maxis je.

error "Only specified SIM/USIM can be used on the device".

IMEI: 356345040816026
unlock : 41030713
flash : 37025784

cuba download software ni.Saya guna software ni untuk unlock modem.

http://www.kewink.com/2012/07/free-modem-unlocker.html

bleh tolong carikan code untuk saya?

HSUPA USB stick
model : Mf 190
IMEI: 359728032759303
EAN: 6934933007512

IMEI: 359728032759303
****************************************
NCK : 364124991163
SPCK : 667071121980
****************************************

gud luck..

terima ksih rply...

code dah dapat..

IMEI: 359728032759303
****************************************
NCK : 364124991163
SPCK : 667071121980
****************************************

gud luck..



tapi kenapa bila saya masukan code dalan unlock ia tak boleh tekan 'ok' or 'Enter' ya???
sya ada modem celcom dan dah beli simkad maxis baru2 ni..
boleh tak awk balas ke no.phne saya?
01114994913(celcom)..harap awk dapat tolng saya..

Hye Kewin, need ur help too, i wanna try digi internet prepaid, here's my modem details:
Model, K3565-Z
IMEI, 357867027228155
btw, if i've unlock the modem would i be needing to install new firmware or something? Anyway, thanks in advance :)

IMEI: 357867027228155
****************************************
NCK : 067377224939
SPCK : 518199944697
****************************************
Usually you dont need to install new firmware.good luck .

hai kewink, bleh tolong carikan code untuk saya?

HSUPA USB stick
model : Mf 190
IMEI: 355435046141536
EAN: 6934933007512


IMEI: 355435046141536
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 288750002004
SPCK : 813891642538
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

kamu bleh tolong saya?
model : Mf 190
IMEI:860942001989120

IMEI: 860942001989120
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 146197305122
SPCK : 167076405361
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

salam.. boleh tolong unlock kan broadband celcom saya?
ni no IMEI : 352215046248629
Saya tak tahu code dia ape.. huhu..model huawei e173-2..
THANK YOU~~

try code ni..
53697463

gud luck..

Salam..kewin, boleh tolong unlock modem celcom sy jgk x.
No imei 356345040769225. Model E173u-2.
hope sngt awk dpt tolong. Thanks for ur help..^_^

hi..
try code ini
62406327

gud luck

Thanks kewin..dah boleh unlock. =)

hi.. boleh tolong unlock kan broadband celcom saya?
no imei 356358044357310
model : Mf 190

u welcome...gembira dengar awak berjaya unlock modem..

hi..try code ni

IMEI: 356358044357310
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 516576171334
SPCK : 529229511187
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

boleh tolong unlock yg saya tak...

imei:359945030155819

s/n:B5CAA1012408502

KEWIN,

software yang awak bagi tak boleh run on my mac, boleh tolong dapatkan unlock kod untuk saya
imei :356358044376764
model mf190

please thank you !

Sorry...saya tak dapat nak bantu lagi...kalau 12 digit ya,,tapi 16 digit saya belum dapat cara yang tepat....

harap maaf.Tq

apa model modem braodaband awak ya..??

HI, IM USING DIGI SIM CARD DATA PLAN ,
IT REQUESTING , SECURITY CODE ?

EMEI - 359580040180471
CELCOM MODEM - E173u-2
PLEASE HELP ME OUT HERE :(

try this unlock code
34631365

gud luck

hi, I need unlock my modem huawei e 173.

imei - 860016015587285

try this code

59415224

gud luck

plzz help me unlock my broadband modem...

brand zte mf 190
IMEI : 860547003367421
EAN : 6934933019843

hope some one can help me this situation....plzz email at shaeamy@gmail.com

IMEI: 860547003367421
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 424530024462
SPCK : 548293324107
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

plzz help me unlock my broadband modem...
Huawei Mobile Broadband
Model :- E1762
HSPA USB stick
IMEI : 351553030535036
SN;GS5TAB1961002559

I dont understand everybody that asked for the code. Our friend already attached all the instruction & unlock code generator. Cant you follow instructions?

And our friend is so generous to take the trouble to provide the codes to those who asked. But can you all update whether it worked or not? Or can ucap "terima kasih, it worked!!" ??

try it
unlock code :56289875

gud luck

imei 352965045862370..nak mintak tlg??tak boleh pon

apa model modem yang awk guna sekarang?

nak minta tolong unlock modem imei : 359728034951304
AEN : 6934933007512 model ZTE MF 190

model tu nak tengok kt mna??sory la sy tak taw bab2 ni..broadband tu akak sy yg punya

try code ini

****************************************
NCK : 000736646260
SPCK : 403885076087
****************************************

gud luck..

awk cari kat bahagian badan modem tu...

This comment has been removed by a blog administrator. - Hapus

haha..tak payah lah berencik-encik..

sorry lah reply....pc rosak lah baru-baru ni..
setakat ni saya tak tahu lagi cara nak downgrade firmware..
nanti saya cari-cari kat forum..mana tahu ada.

Tq

kewin..help me please..
model:MF190
imei:356358048800603

try this
IMEI: 356358048800603
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 536954420409
SPCK : 832952260252
****************************************

Done...

kewin help me IMEI 860942002019422
MODEL MF190

BRO kEWIN, HELP..
MODEM-E173
IMEI-869878000318898

try unlock code ni

55848680

gud luck

IMEI: 860942002019422
Calculating Codes...
****************************************
unlock code : 740130655622

****************************************

gud luck

info yg berguna...thanks kewin for sharing..sy berjaya unlock broadband drive sy melalui blog anda...thanks again...

terima kasih kembali...tahniah kerana berjaya unlock modem anda..
boleh tahu apa model modem anda ...??

gud info..thanks kewin..i done unlocked my huawei modem..model E15550

nak tanye.perlukan internet connection ke masa nk unlock modem tu?

tak perlu..yang penting awk dah ada unlock code

i need you help,..
MODEL:E1552
IMEI:353973042577503
PLEASE,..I DON'T NO,..TO DO THAT!!

unlock code : 62229701

gud luck..

minta tolong unlock..
MF 190
imei:860547003347969

morning bro,


need your assistance.

IMEI: 860942006331187 ((x dapat 16 digit))
This is your codes:
» Unlock code: 44919230 (x dapat 16 digit).
» Flash code: 57400485
Have fun!

bro tlg MF190
IMEI: 355435046173729
unlock code: 38604107
flash code: 36855342

tp xdpt unlock xckup 16...mcm mane bro? tlg pls...

Sorry lah bro..buat masa ni saya masih tak dapat unlock code untuk 16 digit..hanya 12 digit sahaja

harap maaf..

bro saye x reti nk dpat kan security code .tolong saye
imei : 86987800897817
model: E173u-2

sorry bro...imei number ni mcm kurang je..boleh double check imei balik ke..?

salam.. tak dpt bukak pun
imei: 860051019469768
maxis broadband imei173

tq

gan unlock modem SU-8200U
IMEI:357198014036413

hi, I need to unlock my modem huawei e 173u-2

imei - 860051019036732

bro, mntak tolong saya unlock celcom broadband..
Model: E173u-2
IMEI 352215045428535

hello...
can u help me to unlock it??
model : E1550
imei : 35463804256037

sorry lambat reply..try code ini
41424750

awk pasti ke imei ni betul?..coz saya tak dpt calculate..kurang 1 number.

gan unlock modem SU-8200U
IMEI:357198014036413

tolong saya gak boleh???

model: MF190
IMEI: 865720014104076

try code ini
IMEI: 865720014104076
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 888176488008
SPCK : 458577898025
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

Can you help me please?
HUAWEI mobile broadband E173
IMEI:860051017067953

thanks!

bro, camane nak cari code tu? saya guna modem celcom broadband jenama vodafone, model K3565, no imei: 355855028827069. ok, tqvm bro..

sorry bro, blm ada unlocker untuk modem brand vodafone.

help me unlock mf190...IMEI 356358044203844

IMEI: 356358044203844
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 352356225404
SPCK : 790658665257
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

bantu saya MF190

IMEI: 862648019178295
EAN: 6934933007512

IMEI: 862648019178295
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 604318280428
SPCK : 196189190264
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

bro tolong unlocked b.band celcom

huawei model :E173u-2
IMEI : 356345040889015

thank

BRO tolong saya

Model :MF 190
EAN : 6934933007512
IMEI : 356358044273441

bro, boleh tolong unlock kan celcom mf190
imei: 869123007698517

tq~

bro tolong unlock b.band celcom
huawei model:E173u-2
imei:352215046158190

bro tolong unlock b.band celcom
huawei model:E173u-2
imei:352215046158190

bro , tolong unlock bband celcom sy . TQ bnyk2 bro .
Jenis MF190
Imei : 869123007847874

Hi, boley tlg unlock kan celcom broadbnd saye

model: e1550
IMEI: 352965049926247

thank you

boleh tolong... saya guna broadband maxis huawei E173u-2
IMEI: 869878009649947

thanx.. :)

tolong yg ni..
model:E173u-2
imei:869878008735820
s/n:ADA4CA1190921911

IMEI: 350123009876543
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 862716668482
SPCK : 107384568703
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

IMEI: 869123007698517
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 145371012951
SPCK : 850167712272
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

IMEI: 869123007847874
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 965571447232
SPCK : 333219147553
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

help me..tq
model:E173u-2
imei:352215046372809

help me..
model:E173u-2
imei:352215046324644

Hello kewin, i da cube pakai software u bagi tue tp xlehla
It need 16 digit of code. Kalau x button OK tu xleh click..
Huhuhu...Please help!!

Model: MF190
IMEI: 861648009720289

Thank youuu

sy dah cbe buat sendiri....lau xnk mnyusahkan admin korang leh download software 2 kt https://www.box.com/s/eff2u7dzki7apaxbcuu7 ( modem unlocker.rar ) lpas 2 file nie kne extract.. pkai 7zip (http://www.7-zip.org/download.html) senang jerk...

terima kasih..bukan saya tak nak tolong . agak sibuk kebelakangan in dengan tugasan seharian .

sorry ye..
saya tak dpt tolong klu nak 16 digit...
hanya 12 digit sahaja.tq

Hi, Can you help me to unlock, Thank you very much!
Model:E1550
imei:359945030177508

bro saya punya celcom B.BAND
model;MF190
IME;356358048833984

selamat malam bos...tolong unlock no IMEI sy nie...
IMEI:355435046105077
MODEL:MF190

help me !!
IMEI : 355435045993697
MODEL : MF190

bro boleh tlg sy??
sy ada dua modem..
model: K3565.
imei: 355855024134049.
model: MF190
imei: 359728032661392.
tq bro.

@ dixon paul

modem k3565
unlock code IMEI: 355855024134049
Calculating Codes...
****************************************
NCK :80620628
****************************************
Codes Calculated OK...
Done..


modem mf190 IMEI: 359728032661392
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 584706089174
SPCK : 777862219991
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

gud luck

IMEI: 860547003347969
Calculating Codes...
****************************************
NCK : 349575589943
SPCK : 208218889688
****************************************
Codes Calculated OK...
Done...

sorry lah bro..buat masa ini hanya support 12 digit sahaja.
tq

@Abhell PratamaApril
****************************************
NCK : 774318819146
SPCK : 153646659999
****************************************


@Mohamad FareezApril
****************************************
NCK : 008930020086
SPCK : 778431660510
***************************************


@Fadzli zakariah
****************************************
NCK : 826332682400
SPCK : 512621122934
*************************************

izzat
bro..camne nak unlock code nie,kepala dah pening nie,tolong sikit bro
861648001868086 , modem mf190

****************************************
NCK : 428339800428
SPCK : 008197900264
****************************************

Salam..
tolong unlock no IMEI sy
860942000412579,model mf190

****************************************
NCK : 564532236139
SPCK : 439746236378
***************************************

Hi tolong unlock modem saya IMEI: 357198014036983 Model:SU-8200U
Thanks

TOLONG yea:
Model: E173u-2
IMEI: 352215043452190

tq.

azlinaothman@rocketmail.com

kewin..help me to unlock this.. , imei no: 860051017915689 model e173u-2

kalau da masukan kod melebihi attemps, bole unlock lg ke?

Terima kasih kerana sudi singgah di Kewink.Com .
Semua artikel di blog ini adalah berdasarkan pembacaan saya dari blog-blog yang lain dan diolah mengikut pemahaman saya.Harap berikan pandangan anda jika ada kesilapan dalam artikel yang dipost.

Jika anda dapati artikel di blog ini berguna,anda boleh copy-paste dan berkongsi dengan pembaca lain.
Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.
Follow my Twitter,Google+ ,Blogger

Bermula pada 20 September 2012,Anonymous comment tidak akan dilayan.Ini disebabkan bagi mengelakkan comment SPAM yang terlalu banyak.


Carian Hangat di HOT SEARCH : SmartDraw 2010 crack
unlock celcom broadband modem
Speed up you download with INTERNET DOWNLOAD MANAGER (IDM)

Your feedback is always appreciated and please report any DEAD LINKS of software and i will fix it as soon as possible

Back To Top